zondag 30 oktober 2011

De gelukkige Organisatie

18 februari 2011

Gisteren was ik op Katendrecht (Rotterdam) bij een lezing en tentoonstelling genaamd "Het huis van Geluk". Dr. Pieter Desmet (TU Delft, industrieel ontwerp) sprak over hoe het vak 'ontwerpen' bij kan dragen aan geluk. In dit geval stedelijk ontwerp. Is de stad, een straat, een huis, zo te ontwerpen dat gebruikers er gelukkiger van worden?

In zijn betoog komt naar voren dat geluk voor 50% wordt bepaald door je talent, voor 40% door je houding en voor 10% door de omstandigheden. Gelukkig zijn zit in jezelf. Gelukkig(er) worden doe je door op de volgende drie zaken te letten: je talent, de bijdrage die je daarmee kunt leveren en de mate waarin je ervan kunt genieten. "Een gelukkig leven is een betekenisvol leven. Houdt daar rekening mee als je ontwerpt. Ontwerp niet dat wat mensen willen, maar ontwerp dat wat ze doet floreren, en je maakt ze gelukkig" aldus Desmet.

Geweldige lezing, mooie tentoonstelling, waarvoor dank aan het team van Kaap Belvedere (zie www.kaapbelvedere.nl). Inspiratie om van mooi Rotterdam een nog gelukkigere stad te maken!

De link naar het 'ontwerpen' van organisaties is snel te maken, want het verhaal sluit naadloos aan bij het nieuwe werken, slowmanagement, het Rijnlandse model, zelforganisatie en vakmanschap.

Ontmoet, deel en doe. Door deze manier van organiseren (of juist niet organiseren) wordt met meer passie, aandacht en menselijkheid gewerkt. Het verhaal van Desmet laat "wetenschappelijk onderzocht" bovendien zien dat dit organisatiemodel bijdraagt aan geluk. Immers, vakmanschap is het aanwenden van je talent. Zelforganisatie en Rijnlands werken biedt ruimte voor eigen bijdrage. Het deed me realiseren dat deze manier van werken verder gaat dan passie en menselijkheid: het maakt medewerkers gelukkig. Kortom weg met het kwantificeren en dichttimmeren van processen, terug naar de menselijke maat en authenticiteit: laat mensen hun talent benutten, geef ze ruimte en ze worden gelukkig. De gelukkige organisatie een feit. Zijn er bedrijven die dat in hun organisatiedoelstellingen hebben staan: het gelukkig(er) maken van hun medewerkers?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten