dinsdag 10 december 2013

Bewustzijn

Wat is het toch dat me steeds zo triggert in mensen? In mens zijn? Het antwoord dat ik daarop steeds vaker geef is: het unieke bewustzijn dat we als mensen hebben. Het is zo'n verfijnd samenspel van hart, hoofd, zintuigen, gevoel. Het lijkt ook wel dat we ons dat de laatste tijd weer steeds meer beseffen. En hoe geweldig is dat. We leven in een tijd waarin we al die unieke kwaliteiten meer mogen, kunnen en misschien wel moeten gaan gebruiken...

Bewuster leven en werken
De wereld heeft de afgelopen decennia een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt. We staan op een punt dat we daadwerkelijk tijd hebben om na te denken over wie en wat we zijn. Het bijzondere is, dat die tijd daar nu ook rijp voor is. Om vraagt zelfs. Het valt samen, en zou dat toeval zijn? We stappen in een fase waarin bewuster leven en werken nodig lijkt. Dat is nieuw, spannend en vooral ook leuk. Er zijn geen grote pilaren en richtingen meer die ons vertellen wat we moeten, de veiligheid van 'het bedrijf waar je je leven lang werkt' verdwijnt en zelfs de tot iconen verheven grote merken als Apple, Nike of Starbucks, geven niet meer de vervulling van wie je bent. Je moet, nee mag, het helemaal zelf doen. Zijn wie je bent.

Zien wie je bent
Wie ben ik dan, waar kom ik vandaan, en wat heb ik toe te voegen? Het zijn de vragen van het nu. Het gaat voorbij aan kwesties als welke politieke kleur je hebt, welk geloof je dient, welke sport je doet of waar je je boodschappen haalt. Die omlijnde inrichting van ons leven verdwijnt, een vloeiend netwerk dat continu beweegt verschijnt. Hoe duidelijker voor jezelf is wie jij daarin als mens bent, hoe sterker je ook zichtbaar wordt voor de ander. Meebewegend knooppunt, verbonden in het net. Het vraagt bewustzijn en brengt connectie. Als je in volle bewustzijn kunt gaan zien wie je bent, zul je ook gaan zien wat je toe te voegen hebt. Jouw bestemming, dienstbaar aan het geheel.

Uniek én onderdeel van het geheel
Hoe doe je dat? Het is liefdevol loslaten wat was, niet vergeten of verguizen. Waar we vandaan komen geeft ons bedding. Loslaten in dat besef brengt je terug naar je essentie en naar het vinden van je bestemming. Bewustzijn helpt daarbij. En dat wordt ergens ook al breed gevoeld. Sinds paar weken ben ik erop gaan letten, en steeds vaker komt het woord voorbij, in allerlei ontwikkel contexten en maatschappij vraagstukken gaat het erover. Bewustzijn. Het verbindt ons met ons innerlijke zelf én met onze externe rol in de samenleving. Ik én wij. Uniek én onderdeel van het geheel. Een verschuiving van ego naar eco. Als dat is wat de huidige tijd brengt, kan ik alleen maar zeggen: wat een heerlijke crisis is dit. Let's use it wisely. Grow to let it flow, flow to let it grow...


Aan de slag met werken vanuit bewustzijn? Dat kan! VanWaar is een bureau gespecialiseerd in training, coaching en procesbegeleiding op dit terrein. Interesse? Neem gerust contact met ons op via wijvanwaar@gmail.com We gaan graag met je in gesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten